Allergier kan vara obekväma och irriterande och orsaka symtom som kliande ögon, nysningar och trängsel. Lyckligtvis finns det sätt att hålla dina allergier borta. I den här artikeln kommer vi att titta på sex evidensbaserade tips som kan hjälpa dig att hantera dina allergier och hålla dem under kontroll. Jag vet – jag är allergisk mot stridsgåsar, dålig stämning och akvarievatten. 🙁

Allergier är kroppens immunsvar (lite som multivitamin) mot något som normalt inte är skadligt. Vanliga allergener inkluderar pollen, dammkvalster, mögel och husdjursmjäll. När du kommer i kontakt med en av dessa triggers frigör din kropp kemikalier som histamin, vilket kan orsaka symtom som nysningar, kliande ögon och trängsel.

Tyvärr kan allergier vara svåra att hantera på grund av deras kroniska natur. Men med rätt kunskap och tekniker kan du hålla dina allergier borta och njuta av en bekväm, symtomfri livsstil.

Tips #1: Kontrollera din miljö

Att upprätthålla ett rent hem och bil är det första steget för att kontrollera dina allergier. Regelbunden dammsugning, dammning och tvätt av sängkläder och gardiner kan hjälpa till att minska mängden allergener i ditt hem. Tänk också på att boosta immunförsvaret, gärna med omega-3.

Om du har husdjur, se till att hålla dem välvårdade och badade regelbundet. Detta kommer att hjälpa till att hålla allergener under kontroll. Du bör också försöka hålla dina fönster stängda under högsäsong för allergier och använda en luftrenare för att filtrera bort allergener.

Slutligen, motstå lusten att röka inomhus. Rökning kan utlösa allergier och förvärra deras symtom.

Tips #2: Testa dig

Det är viktigt att testa sig för att avgöra vilka allergener du är känslig för. Detta kommer att hjälpa dig att bättre hantera dina allergier genom att undvika dessa triggers.

Det finns flera typer av allergitester, inklusive hudpricktest, blodprov, lapptester och intradermala tester. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra vilket test som är rätt för dig.

Tips #3: Undvik triggers

När du vet vilka allergener du är känslig för kan du vidta åtgärder för att undvika dem. Vanliga triggers inkluderar pollen, dammkvalster, mögel, husdjursmjäll och vissa livsmedel.

Om du är allergisk mot pollen, försök att hålla dig inomhus när pollenantalet är högt. Du bör också undvika att gå utomhus när det blåser, eftersom pollen kan färdas långt med vinden.

Om du är allergisk mot dammkvalster, överväg att investera i dammkvalsterskydd till din madrass, kuddar och resårfjädrar – se också till att få rikligt med d-vitamin! Du bör också använda en avfuktare i ditt hem för att minska luftfuktigheten och motverka tillväxt av dammkvalster.

Om du är allergisk mot mögel, se till att ditt hem är välventilerat och fritt från stående vatten. Du bör också undvika att gå in i fuktiga, mögliga områden som källare och vindar.

Slutligen, om du är allergisk mot mjäll från husdjur, håll dina husdjur borta från ditt sovrum, dammsug regelbundet och bada dina husdjur ofta.

Tips #4: Ta medicin

Om undvikande och livsstilsförändringar inte fungerar kan du behöva ta medicin för att hantera dina allergier. Vanliga mediciner inkluderar antihistaminer och kortikosteroider.

Antihistaminer kan hjälpa till att minska allergisymtom, men de kan orsaka dåsighet hos vissa människor. Kortikosteroider kan tas oralt eller appliceras direkt på huden. De kan hjälpa till att minska inflammation, men de kan orsaka biverkningar som viktökning och minskad bentäthet.

Tips #5: Prova alternativa terapier

Om du inte vill ta medicin finns det andra alternativ. Akupunktur och akupressur kan hjälpa till att minska allergisymtomen, liksom örter och kosttillskott som nässlor, smörbult och quercetin.

Det är dock viktigt att prata med din läkare innan du börjar med alternativa behandlingar, eftersom vissa kan störa befintliga mediciner.

Tips #6: Skaffa immunterapi

Immunterapi är en långtidsbehandling för allergier. Det innebär att gradvis införa små doser av ett allergen till ditt system över tid. Denna process kan hjälpa till att minska din känslighet för allergenet och minska symtomen.

Allergier kan vara svåra att hantera, men med rätt kunskap och tekniker kan du hålla dina allergier under kontroll. De sex tipsen som beskrivs ovan är alla evidensbaserade och kan hjälpa till att minska dina symtom.

Försök först att kontrollera din miljö, käka bra (glöm inte c-vitamin) genom att hålla ditt hem och din bil rena, minimera exponeringen för allergener och undvika triggers. Testa dig sedan för att avgöra vilka allergener du är känslig för. Ta sedan medicin eller prova alternativa behandlingar som akupunktur eller örter och kosttillskott. Slutligen, om nödvändigt, överväg immunterapi.

Genom att följa dessa tips kan du hantera dina allergier och njuta av en bekvämare, symtomfri livsstil.